Manevrele aeronavale comune Coreea de Sud -Statele Unite au întărâtat Phenianul . Coreea de Nord şi-a pus ieri, pentru prima dată, rachetele sol-sol în poziţie de tragere, ameninţând că va riposta „fără milă“.
Coreean din România: „În caz de război, Coreea de Nord nu ar rezista nici o săptămână"
Tensiunile din Peninsula coreeană au atins din nou un punct critic, după două zile de relativă acalmie.Washingtonul şi Seulul au organizat ieri manevre militare comune în Marea Galbenă (parte a Mării Chinei),care au repus Nordul pe picior de război. Deşi exerciţiile fuseseră stabilite înainte de izbucnirea conflictului intercoreean, sosirea în zonă a port-avionului George Washington - o navă de război echipată cu 75 de avioane de luptă şi 6.000 de militari la bord - a alertat atât Phenianul, cât şi Beijingul. Chiar dacă Pentagonul a asigurat-o că manevrele sunt destinate exclusiv „descurajării Phenianului", China a transmis că se opune „oricărei acţiuni militare neautorizate", în apropierea apelor sale teritoriale.
Ameninţarea rachetelor
Nici replica Coreei de Nord n-a întârziat. Ieri-dimineaţă, Phenianul şi-a pus rachetele sol-sol din Marea Chinei în poziţie de tragere şi a deplasat alte rachete sol-aer la frontiera cu Sudul. Iar Agenţia oficială de ştiri a regimului nord-coreean, KCNA, a transmis că, în cazul încălcării apelor sale teritoriale, riposta militară va fi „brutală". În acest moment, peste un milion de militari sunt mobilizaţi de o parte şi de alta a graniţei dintre cele două Coreei, în aşa-numita „zonă demilitarizată". Această linie de demarcaţie, de 250 de kilometri şi o lăţime de patru, se prelungeşte până în zonele maritime aflate acum în dispută.
Şi în Sud, climatul se păstrează tensionat. În urma ameninţărilor Nordului, locuitorii din Yeonpyeong, insula bombardată acum cinci zile, au primit ordin să se refugieze