Preţul final al energiei electrice va creşte cu circa 30% până în 2017, dacă se vor realiza proiectele de producere ale energiei din surse regenerabile preconizate, a declarat Zoltan Nagy-Bege, director în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei (ANRE), astăzi, în cadrul unui seminar organizat de Business Magazin.
Potrivit acestuia, bugetul noii scheme de sprijin pentru energiile din surse regenerabile este de 10,5 miliarde de euro, bani pe care îi vor plăti consumatorii finali. Acest lucru va însemna că, în 2017, preţul energiei va fi mai mare cu circa 30 de euro pe MWh, adică mai mult cu 30% faţă de factura actuală.
"Acesta este preţul pe care trebuie să-l plătim pentru a ne alinia la prevederile europene", a precizat Bege.
El a amintit că România trebuie să atingă o pondere de 24% de energie din surse regenerabile din totalul consumului energetic în anul 2020, acest lucru incluzând electricitatea, energia termică şi biocombustibilii pentru transport.
Vorbind doar de energie electrică, ponderea electricităţii produse din surse regenerabile trebuie să crească la 38-40% din consum în 2020, faţă de 27% anul trecut, pondere realizată de Hidroelectricica.
În replică, Alexandru Săndulescu, director în cadrul Ministerului Economiei, a spus că oricum preţul energiei va creşte tot cu un procent similar, din cauza emisiilor de dioxid de carbon, dacă menţinem actuala pondere de 40% a cărbunelui în sursele de producere ale energiei, cu emisiile de acum.