Oxidarea este un proces natural, care produce daune tuturor celulelor, iar antioxidantii sunt substantele care le apara de aceste efecte adverse.
Stim cu totii ca fiecare celula prezenta in corp are nevoie de oxigen pentru a ramane in viata. Cu toate acestea, oxigenul este responsabil si pentru deteriorarea celulelor ca urmare a procesului de oxidare. Ca un rezultat al oxidarii apar radicalii liberi, care au efect daunator asupra celulelor. In cazul in care daunele cauzate de radicalii liberi se intind pe o perioada mare de timp, este posibil sa apara cancerul.
Insa rolul antioxidantilor este tocmai sa repare aceste daune, conform Buzzle.
Pentru a intelege exact cum functioneaza si ce sunt antioxidantii trebuie sa dam un exemplu. Daca pastrezi o felie de mar in aer liber, dupa putin timp marul va prinde o nuanta de maronie. Asta se intampla din cauza procesului de oxidare. Insa in cazul in care aplici suc de lamaie pe o felie de mar si apoi o lasi in aer liber, vei oberseva ca nu mai apare nuanta respectiva. Asta se datoreaza antioxidantilor prezenti in sucul de lamaie.
Antioxidantii prezenti in alimentele pe care le consumam fac acelasi lucru celulelor corpului nostru. Practic, rolul antioxidantilor este de a opri procesul de oxidare prin neutralizarea radicalilor liberi formati in timpul oxidarii.
In incercarea de a neutraliza radicalii liberi, chiar si antioxidantii sufera din cauza oxidarii. Din aceasta cauza organismul nostru are nevoie de aprovizionare constanta cu antioxidanti.
Cuisoarele au cei mai puternici antioxidanti naturali
Radicalii liberi au tendinta de a elibera electroni sau de a absorbi un electron nou din celulele vii. De fiecare data cand un electron este eliberat sau absorbit de un radical liber, un nou radical liber se formeaza. Cel nou continua acelasi proces si