Cercetătorii britanici de la Universitatea Cambridge dezvoltă o serie de metode prin care fac copacii să strălucească, astfel încât să-i poată folosi pentru iluminatul stradal, fără să apeleze la electricitate, notează „The Daily Mail“.
Oamenii de ştiinţă folosesc material genetic, de fapt celulele emiţătoare de lumină produse de licurici, care au caracteristica de a străluci - sunt bioluminiscente -, pe care le introduc în diferite organisme.
Astfel, spun specialiştii, plantele bioluminiscente ar fi utile şi celor care nu sunt branşaţi la reţeaua de electricitate. În cazul în care este nevoie de mai multe, acestea ar putea fi cultivate.
Oamenii de ştiinţă au folosit genele licuricilor şi o bacterie marină strălucitoare pentru a crea „Biobricks" - cărămizi din material genetic care pot fi introduse într-un genom. Ei au putut să producă o serie de culori şi să creeze o lumină vie, suficient de puternică pentru a putea citi la ea, asta după ce au introdus genele modificate într-o mostră de bacterie e-coli.
Cercetătorii au obţinut un efect de strălucire prin crearea unei substanţe denumită oxiluciferină, care în mod natural este, la început, încărcată cu un nivel înalt de energie. Totuşi, ea se stabilizează imediat intrând într-o stare de energie scăzută, când ajunge să emită un singur foton.
„Nu am reuşit încă să creăm copaci bioluminiscenţi, însă am reuşit să obţinem nişte rezultate care să ne insipire pentru cercetări viitoare", declară pentru „New Scientist" geneticianul Theo Sanderson. Această descoperire, spune el, ar avea un potenţial comercial imens să înlocuiască sistemul de iluminat stradal cu unul bioluminiscent, eficient energetic şi prietenos cu mediul.
"Descoperirea poate înlocui sistemul de iluminat stradal cu sistem bioluminiscent, prietenos cu mediul."
Theo Sanderson
cercetător