La presiunea UDMR, Legea educaţiei modificată din temelii de PSD şi PNL a fost, astăzi, amânată în Senat, pentru cel puţin o săptămână.
1 /.
''Sunt convins că, până la urmă, va fi găsită o formă consensuală pentru ca această lege să intre în vigoare'', a spus Mircea Geoană, la finalul celor aproape două ore de discuţii, nereuşind să supună la vot nici măcar ordinea de zi. Astfel, cum Senatul nu mai are şedinţă de plen în această săptămână, Legea educaţiei este practic amânată cel puţin până pe 6 decembrie.
Primul pas a fost făcută de UDMR-istul Verestoy Attila, care a cerut reîntoarcerea legii la comisia de învăţământ, demers cotat cu succes având în vedere buna mobilizare a puterii. Motivul invocat de senatorii UDMR este lipsa semnăturii lui Mihail Hărdău, preşedintele Comisie, de pe raportul final.
Şi democrat-liberalii au cerut reluarea dezbaterilor în comisie. "Trebuie să se întoarcă să nu fie o dezbatere în galopul calului", a spus Hărdău. Social-democraţii au înfierat puterea. "Comisia a lucrat în cvorum, deci nu se poate vorbi de o semicomisie", a răspuns de la tribună Olguţa Vasilescu.
Tactica PNL a fost să ia în râs toate discuţile. Astfel, liberalul Cristian Ţopescu a venit cu ideea să treacă de vot propunerea de îmbălsămare în ordinea vârstei, alfabetic sau în ordinea vechimii în parlament. "Am optat pentru ordine alfabetică să-mi vină mie rândul mai târziu. Propun să supunem la vot modalitatea de îmbălsămare ca să supunem la vot ca să avem timp să ne facem şi testamentul", a glumit Ţopescu.
Marko Bela, către senatori: Compromitem ideea de parlamentarism
În cele două ore de discuţii în gol, pe lângă ordinea de zi, liderul UDMR Marko Bela a făcut încă o încercare de a-i convinge pe parlamentari ca legea educaţiei să fie adoptată prin asumare. "Noi înşine compromitem ideea de parlamentarism. Raportul la legea educaţiei a fo