O parte dintre cele mai frumoase comori ale Afganistanului vor fi expuse la British Museum in aceasta primavara. Printre obiectele care vor fi expuse se vor numara si o coroana veche de 2000 de ani despre care multa vreme s-a crezut ca a fost pierduta in urma razboiului. In realitate coroana a fost salvata datorita curajului personalului din cadrul muzeului national, scrie The Guardian.
Mai mult de 20.000 de obiecte din aur, care includ diferite figurine, bratari, ornamente pentru rochii, centuri au fost descoperite in anul 1978 (inaintea invaziei sovietice) in interiorul a sase morminte situate in partea de nord a tarii.
Locul in care au fost facute aceste descoperiri poarta astazi numele de "Tillya Tepe" ("Dealul de aur"). Putine persoane au tinut sub observatie aceste descoperiri, exceptie facand echipa condusa de arheologul Victor Sarigiannidis, alaturi de o parte din personalul muzeului national din Kabul. Ulterior comorile au disparut fara urma, facandu-se numeroase speculatii referitoare la disparitia lor.
Muzeul National din Kabul a fost inchis, pradat, ocupat de politie, bombardat si luat in vizor de diferiti extremiste religiosi care au distrus mii de sculpturi antice. Cu toate acestea comorile au fost salvate, fiind ascunse in incadrul Bancii Nationale. O parte dintre cele mai frumoase comori ale Afganistanului vor fi expuse la British Museum in aceasta primavara. Printre obiectele care vor fi expuse se vor numara si o coroana veche de 2000 de ani despre care multa vreme s-a crezut ca a fost pierduta in urma razboiului. In realitate coroana a fost salvata datorita curajului personalului din cadrul muzeului national, scrie The Guardian.
Mai mult de 20.000 de obiecte din aur, care includ diferite figurine, bratari, ornamente pentru rochii, centuri au fost descoperite in anul 1978 (inaintea invaziei sovietice) i