Producătorii agricoli solicită Guvernului elaborarea unei strategii care să permită României să asigure necesarul alimentar al populaţiei. Ţara noastră are potenţial să exporte alimente, în timp ce magazinele sunt pline de produse importate.
În acest sens, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România a cerut autorităţilor să pună la punct o strategie în domeniul agriculturii care să ducă la ocuparea forţei de muncă din mediul rural şi la asigurarea producţiei pentru hrana populaţiei, dar şi pentru export deoarece deţine potenţialul agricol necesar.
Reprezentanţii LAPAR spun că în România există în prezent în jur de trei milioane hectare de teren arabil nelucrat, iar producţiile medii pe terenurile lucrate sunt în jur de trei tone grâu /hectar, aproximativ patru tone porumb/hectar, iar la rapiţă şi floarea soarelui în jur de 1,6 tone/hectar. De asemenea, din aproape trei milioane hectare teren arabil amenajate pentru irigat în anul 1989, România a reuşit în anul 2010 să irige doar 70.000 hectare.
“Dacă vom continua să mergem în aceeaşi direcţie este posibil ca în următorii 2-3 ani problema irigaţiilor să nu mai existe, pentru că se vor distruge toate amenajările”, a spus preşedintele LAPAR, Nicolae Sitaru.
În zece ani, 18 miniştri la Agricultură
Potrivit producătorilor agricoli, în ultimii zece ani, mai mult de 500.000 hectare au fost vândute străinilor, care în marea lor majoritate le-au lăsat în paragină, cu speranţa că-l vor vinde la preţuri mult mai mari în viitor.
În plus, spun reprezentanţii LAPAR, în această perioadă, România a avut 18 miniştri ai agriculturii, iar viteza de rotaţie a acestora la conducerea Ministerului Agriculturii a crescut în ultimii patru ani, ajungându-se să se succeadă la conducere, în această perioadă, opt miniştri şi odată cu ei şi echipele de conducere din direcţiile de specialitate subor