""Este un serviciu mult mai redus numeric decât alte servicii din ţări cu dimensiuni umane sau geografice comparabile, iar în România este un serviciu, din punct de vedere al angajării umane, mic. Nu e un serviciu amplu. Nu constrângerea financiară sau logistică determină aceasta, ci hiperprofesionalizarea serviciului"" Mihai Răzvan Ungureanu director SIE Asta vorbind de partea concretă. Dar în spiritul instituţiei, mai există asemănări?
Nu. Câtuşi de puţin. Avem o medie de vârstă care gravitează în jurul vârstei de 35-37 de ani. Eu cred că deja e mult mai coborâtă. Asta înseamnă şi bine şi rău. E bine pentru că angajaţii instituţiei, fie că e vorba de partea operativă, fie de cea de suport, sunt oameni a căror conformaţie mentală, a căror motivaţie profesională şi carieră nu poate propune o comparaţie cu ce însemna înainte DIE. E cu totul altceva. Altele sunt pretenţiile, criteriile de avansare în carieră sunt cu totul altele şi mult mai aplicate pe valorificarea calităţilor individuale care pot fi puse la muncă într-o instituţie cum este SIE.
Care sunt cele mai importante criterii de angajare în SIE?
Sunt multe. Sistemul de angajare în SIE, spre deosebire de cel de angajare în alte servicii înseamnă într-o proporţie covârşitoare competenţe verificabile obiectiv, iar în selecţie intervine rar şi doar într-o fază finală factorul subiectiv. Ceea ce înseamnă că mecanismul de selectare şi de apreciere a valorii unui candidat la angajare, pe lângă faptul că este extrem de minuţios şi se adresează detaliilor din compoziţia intelectuală, profesională, etică a candidatului nu lasă loc aproape deloc interferenţei subiective, deci deciziei subiective care nu este neapărat guvernată de reguli etice. Cu cât intervenţia subiectivă este mai limitată, cu atât este mai mare şansa ca aprecierea să fie exactă. @