Alegere personală sau obligaţie, munca efectuată la domiciliul personal are şi multe dezavantaje. Confortul de a-ţi desfăşura activitatea într-un spaţiu familiar are preţul ei, în lipsa unei corecte gestionări a timpului. Munca se poate întinde pe întreaga zi, iar o capcană majoră este izolarea.
„Am început să muncesc de-acasă acum un an, după ce mi-am dat demisia şi mi-am înfiinţat propria firmă. Scopul meu a fost să am timp şi libertate, fără să fiu sub comanda permanentă a şefului", declară Mihai M. Bărbatul are o mică firmă de IT, îşi face proiectele de acasă şi nu consideră un dezavantaj să lucreze uneori, când apare ceva urgent, şi în weekend, spunând că se bucură că-şi poate face singur programul şi, astfel, poate câştiga mai mulţi bani.
Însă nu banii au fost motivaţia principală a tânărului, ci independenţa. „Cred că oamenii aleg ocupaţii pe care să le poată gestiona de-acasă nu pentru venituri mai mari, ci pentru libertatea şi flexibilitatea pe care un asemenea serviciu le face posibile, deseori pentru un salariu mai puţin avantajos", afirmă Octavian Pantiş, managing director la compania de resurse umane TMI România.
Profesii de sufragerie
Domeniul IT&C, în care îşi desfăşoară Mihai activitatea, este unul dintre cele care „se pretează" muncii la domiciliu, întrucât inginerii specializaţi pot lucra şi „remote", de la distanţă, deplasându-se la client (intern sau extern) în cazuri deosebite sau în cadrul unor vizite de rutină stabilite în prealabil, spune Iulia Lazea, consultant la compania Hart Human Resource Consulting.
Domenii precum traducerile, web designul, contabilitatea sau asigurările „se împacă bine" cu lucrul de-acasă. „Se pot practica de acasă profesii care nu implică relaţia directă cu clientul, ci, mai degrabă, o concentrare asupra cifrelor, datelor şi, res-pectiv, prelucrarea şi interpretarea a