Ce este mai bine pentru un copil ai cărui părinţi au o căsnicie eşuată? Să crească alături de doi soţi plini de resentimente sau să trăiască durerea şi frustrările separării de unul dintre ei? Sursa: SHUTTERSTOCK
"Mă sacrific pentru copil" este o replică în spatele căreia nu stă neapărat sacrificiul, ci şi teama de singurătate, laşitatea, neputinţa partenerilor ori credinţa naivă că timpul le va salva relaţia.
Copilul este, în aceste cazuri, o scuză pentru a mai sta împreună într-un mariaj toxic, iar simularea fericirii în faţa lui este un cuţit cu două tăişuri.
"Nu e o soluţie să divorţezi imediat ce apare o prolemă"
"Să rămâi blocat într-un mariaj doar de dragul copilului este o greşeală, dar nici să divorţezi imediat ce apare o problemă nu este o soluţie. Se divorţează prea uşor în vremurile acestea, ceea ce face ca mariajul să fie deja o noţiune frivolă. Imediat cum lucrurile nu mai merg bine, soţii invocă divorţul, fără să lupte pentru căsnicia lor, fără să încerce să rezolve situaţia", a observat psihologul Maria Mate.
Lucrurile se complică când cuplul are copii însă, spune psihologul, binele lor depinde de fericirea părinţilor. Adevărate drame familiale sunt perpetuate pentru că unul sau ambii soţi invocă existenţa copiilor.
"Există familii în care violenţa fizică şi cea verbală sunt la ordinea zilei, în care, culmea, tocmai partenerul care e bătut şi înjosit ţine cu dinţii de căsnicie. Efectul asupra copiilor martori la aceste tratamente e devastator: se simt ne putincioşi, vinovaţi, sunt anxioşi şi, la grădiniţă ori la şcoală, vor avea, la rândul lor, un comportament deviant", spune psihologul.
“Ce inimă aş avea dacă aş rupe copilul de tată?"
"Când ai un copil nu poţi fi egoist şi să îţi faci bagajul să pleci", gândeşte Ramona, o mămică de 36 de ani, care admite că şi-a propus d