În Parlamentul de la Budapesta a început luni dezbaterea controversatului proiect de lege privind fondurile de pensii private. Miza legii, calificată de guvern drept salvarea pensiilor, dar de opozanţi de naţionalizare a economiilor populaţiei acumulate în fondurile de pensii private, este enormă: 11 miliarde de euro, aproximativ 10% din PIB-ul ţării, transmite corespondentul RFI la Budapesta Laszlo Bihari.
În concepţia guvernului Orban sistemul pensiilor private, introdus în Ungaria acum 12 ani, fusese o capitală eroare economică, cauzând deficitul cronic al sistemului pensiilor de stat, gerarare fondurilor sale a fost serios deficitară şi risipitoare.
Ungaria ar fi avut din 2008 un deficit bugetar cu 3% mai redus fără acumulările de fonduri în casele private. Aceste sume au aspirat mari resurse din economia ţării, contribuind la recesiunea economică şi îndatorarea finanţelor statului prin necesitatea emiterii de obligaţiuni de stat pentru a suplini golul creat în sistemul de pensii de stat.
În 12 ani fondurile de pensii nu au reuşit să realizeze global decât un modest ramdanent de 0,83 %, multe din ele fiind în pierdere, iar capitalizarea bursieră pe mai departe a circa o jumătate din fonduri implicând un risc inadmisibil pentru pensiile viitoarelor generaţii.
În privinţa destinaţiei celor 11 miliarde euro, guvernul şi-a anunţat intenţia de a umple golul din finanţarea pensiilor de stat, a susţine alte cheltuieli bugetare şi a rambursa o parte considerabilă din datoria de stat.
Sumele astfel eliberate vor susţine ambiţiosul proiect de reducere de impozite (16% impozit unic pe venit, 10% pe companiile economice), reducere care ar genera creşterea consumului, a investiţiilor, ar redemara în fine creşterea economiei şi ar crea masiv noi locuri de muncă.
Guvernul Orban doreşte să plaseze economia pe o pistă de creştere de 4-6%,