Paradox pe piaţa financiară: în timp ce valoarea restanţelor la credite creşte, se măresc şi depozitele realizate de ieşeni. Situaţia prezentată în statisticile Băncii Naţionale a României arată că gradul de îndatorare al ieşenilor s-a dublat de la începutul anului.
Evidenţele BNR conturează o situaţie paradoxală pentru ieşeni. În timp ce valoarea restanţelor, atât la creditele în moneda naţională, cât şi la cele contractate în valută a crescut, un trend ascendent a înregistrat şi valoarea depozitelor realizate de aceştia. În acelaşi timp, a scăzut valoarea creditelor acordate în lei, dar a crescut cea a împrumuturilor în valută.
Statisticile spun că fiecare dintre cei 147.400 de salariaţi din judeţ este dator la bănci cu 3.290 de lei. Restanţele totale acumulate de ieşeni atât la creditele în lei cât şi la cele în alte valute au ajuns la 486 milioane de lei. Valoarea restanţelor la creditele în lei s-a dublat în primele zece luni ale anului. Conform statisticilor de la Banca Centrală, dacă în ianuarie ieşenii erau restanţieri cu 126 milioane de lei, la finalul lunii octombrie restanţele la creditele în moneda naţională ajunseseră la 252 milioane. La fel, şi restanţele la creditele în valută au crescut de mai bine de două ori de la începutul anului, ajungând de la 105 milioane de lei la nu mai puţin de 234 milioane.
Depozitele îi împiedică pe ieşeni să cheltuiască banii
Paradoxul rezidă în faptul că, deşi restanţele au crescut, acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu depozitele în lei şi valută constituite de ieşeni. Valoarea acestora s-a majorat de la 589 milioane de lei la începutul anului, la 639 milioane de lei.
Paradoxul este conştientizat şi de socioligii ieşeni care, însă, susţin că este explicabil. „Este doar un paradox aparent. Statistica ne pune în faţa unei situaţii înşelătoare. Pe de o parte ieşenii care au credite pe sume mari au a