Proiectul de ordonanta privind aplicarea unui program National de Dezvoltare a Infrastructurii a fost publicat in Monitorul Oficial. "Cel mai mare program de investitii in infrastructura edilitara, in infrastructura publica din Romania ultimilor 20 de ani", dupa cum spune ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea. Programul se refera la investitii in infrastructura de interes local in valoare de 4 miliarde de euro pe componentele gestionate de Ministerul Dezvoltarii si de aproape un miliard de euro pe componentele gestionate de Ministerul Mediului. Desi programul se va desfasura in perioada 2011-2015, platile catre constructori vor fi facute abia din 2013. Pana atunci, executantul va trebui sa asigure din surse proprii costul lucrarilor.
Cititi in text punctele de vedere ale Ministerului Dezvoltarii, dar si ale constructorilor, legate de modul in care se vor finanta proiectele de infrastructura.
"In ceea ce priveste finantarea proiectelor, proiectele incep sa se deruleze din 2011 si urmeaza sa finalizeze lucrarile in 2015, lucrarile de constructie. Plata proiectelor se deruleaza pe intervalul 2011-2020. Finantarea proiectelor se asigura din sume alocate anual, cu aceasta destinatie din fonduri externe rambursabile si nerambursabile, de la bugetul de stat, de la bugetele ministerelor de resort, precum si din alte surse legal constituite", a declarat Elena Udrea la finalul sedintei de Guvern in care a fost aprobat actul normativ. Initial, acesta a fost promovat ca proiect de Lege, insa a devenit Ordonanta de Urgenta.
Cum se vor derula, in fapt, lucrarile:
* Constructorii vor contracta lucrarile si le vor incepe din fonduri proprii sau din imprumuturi bancare garantate de stat
* Incepind din 2013, autoritatea contractanta va incepe sa achite contravaloarea acestor lucrari pe masura ce sunt finalizate
Explicatia Mi