Bursa a scăzut în şedinţa de vineri cu 0,71% şi cu 1,94% în ultima săptămână, într-o piaţă în care puţini investitori au intrat la tranzacţionare atât ca urmare a neîncrederii în evoluţia economiei din România, cât şi a temerilor privind datoriile suverane ale statelor din zona euro.
Majoritatea acţiunilor au deschis şedinţa de vineri la preţuri în scădere uşoară, pe fondul unor tranzacţii cu volume reduse. Presiunea la vânzare a dus în jos în medie cu 1% cotaţiile titlurilor SIF, însă după primele 20 de minute în piaţă au fost introduse mai multe ordine de cumpărare pentru aceste titluri, pentru volume puţin mai mari decât în şedinţele anterioare, astfel că acţiunile SIF au trecut pe creştere.
Ritmul ascendent a fost accelerat, astfel că în jurul orei 10:40 indicele BET-FI a atins punctul maxim de creştere, plasându-se cu 2,3% peste nivelul de la finalul sesiunii anterioare. Ulterior, cotaţiile s-au întors spre ultimele niveluri de joi. Astfel, la închiderea şedinţei, indicele BET-FI avansa cu 0,67%.
Spre deosebire de acţiunile SIF-urilor, restul acţiunilor din piaţă au fost transferate la preţuri uşor sub cotaţiile de la sfârşitul sesiunii anterioare.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 0,5%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,9% sub referinţă.
Investitorii au realizat tranzacţii cu acţiuni de 17,3 mil. lei (4 mil. euro), sumă de două ori mai mare decât rulajul din sesiunea anterioară. Rulajul pieţei a fost susţinut în proporţie de 29% de două tranzacţii speciale cu 4,92% din acţiunile societăţii Romcarbon Buzău (ROCE) şi respectiv cu 0,88% din titlurile Antibiotice Iaşi (ATB), în valoare cumulată de aproape 5 mil. lei.
Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adri