Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea întârzia retragerea măsurilor de urgenţă, în timp ce ajutorul extern ce urmează să fie acordat Irlandei nu reuşeşte să oprească criza datoriilor suverane din zona euro, scrie Bloomberg.
Investitorii renunţă la obligaţiunile spaniole şi portugheze pe motiv că cele două ţări ar putea să urmeze exemplul Irlandei şi al Greciei de a solicita un ajutor financiar din partea UE.
Acest lucru îngreunează încercarea BCE de a retrage suportul financiar acordat băncilor, concretizat prin accesul nelimitat la lichidităţi. Unii economişti se îndoiesc de faptul că BCE va mai fi capabilă să facă acest pas înapoi, adică să revină la acordarea de credite pe trei luni limitate.
"Nu putem fi foarte categorici cu privire la acest aspect, având în vedere criza de la periferia Europei şi dorinţa BCE de a evita accentuarea ei", a spus Julian Callow, economist-şef la Barclays Capital din Londra.
"Ar trebui să ne pregătim pentru posibilitatea în care BCE realizează că momentul nu este bun şi ar evita astfel de acţiuni, care duc la agravarea situaţiei deja destul de dificilă."
Creşterea randamentelor obligaţiunilor emise de Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania arată faptul că investitorii îşi pierd încrederea în abilitatea liderilor europeni de a ţine lucrurile sub control, chiar şi după ce s-au pus de acord în timp record să salveze Irlanda.
La polul opus, economia Germaniei a avut în cel de-al doilea trimestru al acestui an cel mai rapid ritm de creştere de după reunificare. În plus, un raport a indicat că încrederea din mediul de afaceri german a atins un nou maxim în noiembrie. Acest lucru i-a determinat pe decidenţii BCE, printre care şi Axel Weber, Juergen Stark şi Yves Mersch, să spună că instituţia trebuie să îşi retragă măsurile de susţinere.
Preşedintele Băncii Centrale Europene Jean-Claude Trichet a decl