I-ar fi mai bine Irlandei fără euro? Economia Greciei ar reveni pe linia de plutire cu o nouă drahmă? S-a discutat mult despre posibilitatea ca economiile cu probleme din zona euro să părăsească uniunea monetară, însă modul în care o ţară ar putea face acest lucru a fost mai puţin explorat. Astfel, pe măsură ce se developează scenariile posibile, devine tot mai clar că dificultăţile dezmembrării zonei euro sunt tot mai prezente, scrie BBC News.
Fuga capitalurilor
Dacă o ţară din zona euro intenţionează să introducă o nouă monedă, atunci va fi nevoită să convertească economiile realizate în moneda unică europeană la un curs de schimb fix, începând cu o anumită dată calendaristică. Dar firmele şi oamenii nu vor aştepta pasivi ca acea dată să vină.
Principalul motiv pentru care o ţară ar vrea să renunţe la euro ar fi intenţia acesteia de a-şi creşte competitivitatea exporturilor prin deprecierea cursului de schimb al noii monede.
În consecinţă, investitorii şi cei care economisesc vor decide să îşi păstreze fondurile în euro sau în alte monede sigure cum ar fi dolarul.
Marea problemă este ca odată cu lansarea veştii că abandonarea euro este posibilă, sectorul bancar va intra în colaps după ce investitorii vor retrage cantităţi masive de bani.
Cu siguranţă, guvernul ar încerca să limiteze aceste transferuri, însă mecanismele de control nu sunt tocmai eficiente în economia mondială actuală.
Natural, apare întrebarea dacă o pregătire în secret şi o lansare surpinzătoare poate fi un scenariu viabil.
Un asemenea plan ar putea funcţiona exclusiv într-un stat totalitar, unde deciziile nu se supun dezbaterilor publice şi nu trec prin filtrul comiisilor parlamentare.
Măsură riscantă
Economia unei ţări europene care părăseşte uniunea monetară ar întâmpina mari dificultăţi din cauza datoriilor publice în euro. Guvernul va cont