A lucrat toată viaţa în slujba elevilor, iar ultimele două decenii le-a petrecut în bibliotecă, încercând să adapteze acest loc la nevoile actuale ale copiiilor.
Mariana Ţiţei a intrat în învăţământ în 1984 ca învăţătoare la Şcoala Vităneşti. A predat aici timp de doi ani, apoi a lucrat ca pedagog la Grupul Şcolar Agricol din Alexandria. Dragostea pentru carte a îndemnat-o să plece de la catedră şi să intre în bibliotecă. A ocupat, în 1990, prin concurs, postul de bibliotecar de la Şcoala „ Ştefan cel Mare” din Alexandria şi de atunci şi-a făcut un ţel din a atrage copiii în lumea cărţilor. „Am iubit cartea dintotdeauna şi datorez asta profesorului de română din liceu care mi-a insuflat iubirea de lectură şi gramatică. Acest lucru m-a determinat să vin de la catedră, în bibliotecă şi să rămân aici”, povesteşte bibliotecara.
În cei 20 de ani de când se ocupă de biblioteca şcolii, Mariana Ţiţei a îndrumat primii paşi a peste 1500 de elevi în lumea cărţilor. Fiecare elev care a intrat în şcoală în ultimele două decenii a citat prima carte din bibliotecă la îndemnul şi sugestia bibliotecarei. Mariana Ţiţei îşi aminteşte că, în 1990, biblioteca şcolii dispunea de un spaţiu mic şi de un fond redus de carte. „ Am luptat mult pentru ca biblioteca şcolii să devină spaţiul de astăzi, primitor, şi bine dotat. Am bătut la multe uşi, sprijinită de conducerea şcolii, şi în timp am reuşit să transform acest loc într-un spaţiu primitor şi atractiv pentru elevi. Am ajuns de la aproximativ 8000 de volume, la 15.400 de cărţi, foarte multe obţinute din donaţii.”, povesteşte Mariana Ţiţei. Pentru că nevoile generaţiilor de copii care i-au trecut în mână s-au schimbat de-alungul timpului, bibliotecara a vrut să transforme biblioteca într-un loc modern, care să îi atragă pe copiii din ziua de azi. „ Acum avem videoproiector, un sistem electronic intercativ. Toate clasele vin aici