Documentele diplomatice confidenţiale americane pe care urma să le publice WikiLeaks riscă să distrugă relaţiile SUA cu aliaţi strategici din întreaga lume. Cele teri milioane de pagini obţinute de site-ul de investigaţii conţin comentarii şi informaţii stânjenitoare la adresa liderilor din Australia, Germania, Franţa, Danemarca, Israel, Rusia, Canada, Turcia şi India.
Potrivit presei internaţionale, ele dezvăluie conversaţii compromiţătoare cu disidenţi politici sau activităţi ale diplomaţiei americane ce ar putea duce la expulzarea unor diplomaţi SUA. SUA deja şi-au trimis sute de diplomaţi în plus în aceste ţări pentru a încerca să atenueze efectele.
Cameron, criticat
Potrivit BBC documentele - inclusiv comunicări diplomatice transmise de ambasadele şi consulatele SUA din diverse ţări - conţin informaţii sensibile despre Guvernul britanic, critice la adresa fostului premier de la Londra, Gordon Brown dar şi a actualului prim-ministru, David Cameron. Potrivit jurnaliştilor de la „Daily Mail" printre documente sunt aproximativ 800 de comunicări ale ambasadei SUA la Londra extrem de critice la adresa lui Gordon Brown. Nici David Cameron nu este prea bine văzut la Washington.
Presiuni din partea Washingtonului
Documentele mai dezvăluie că SUA au susţinut partidul separatist kurd PKK, aflat din 1979 pe lista organizaţiilor teroriste a Departamentului de Stat. Membrii PKK ar fi fost consideraţi „luptători pentru libertate", iar militarii americani din Irak i-ar fi eliberat pe membrii PKK arestaţi în această ţară, ba chiar le-ar fi dat arme.
Oficialii americani acuză şi ei Ankara că irakienii care trăiesc în Turcia au livrat al-Qaida armament şi materiale necesare fabricării bombelor. Administraţia americană a făcut presiuni imense asupra WikiLeaks să nu publice documentele avertizând că se comite o ilegalitate care pune în perico