Scrutinul legislativ din Republica Moldova a avut şi 35 de perdanţi. Este vorba de partidele şi candidaţii independenţi care deşi au investit milioane de lei în campania electorală, n-au reuşit să treacă pragul electoral de 4%pentru partide şi 2% pentru candidaţi independenţi, rămânând astfel în afara Parlamentului.
Partidul pentru Neam şi Ţară a investit 1.200.000(75.000 euro) lei în campania electorală, dar a acumulat doar 0,3 la sută din sufragii. "Mesajul nostru nu a ajuns la alegători", vine explicaţia de la liderul Sergiu Mocanu, care a preferat să comenteze mai degrabă "eşecul" Alianţei pentru Integrare Europeană, decât cel al propriei formaţiuni. "Partidele democrate nu au luptat împotriva comuniştilor. Ele au avut o campanie leşinată, fără miză", a declarat Mocanu, care intenţionează să continue lupta "antimafie".
Cu cheltuieli care se ridică la 3.500.000 de lei(220.000 euro), Partidul Umanist (PUM) a obţinut 0,9 % din voturi. Liderul formaţiunii, Valeriu Pasat a emis un comunicat în care afirmă doar că "Alegerile nu au scos ţara din impas. Dimpotrivă s-a păstrat status quo - criză constituţională, politică, economică, spirituală." Pasat nu a fost de găsit pentru alte explicaţii.
Urechean îşi felicită foştii colegi
Mai mulţumit de rezultatul alegerilor a fost liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, chiar dacă formaţiunea condusă de el nu a acces în Parlament. "Aduc felicitări colegilor din AIE, sunt bravo. De le-ar ajunge răbdare să găsească un numitor comun pentru a alege preşedintele". Alianţa Moldova Noastră a obţinut circa 2,1 % din voturi, scoţând din buzunar în această campanie electorală aproape 3.000.000 lei (190.000 euro).
Mult mai dezamăgiţi sunt membrii Mişcării Acţiunea Europeană, care a obţinut 1,3 % din sufragii la scrutinul de duminică. "Analizăm această situaţie în care ne-am pomenit. După