O companie controlată de MOL şi o subsidiară a grupului petrolier austriac OMV au intrat în lunile august şi septembrie în clubul exclusivist al importatorilor de gaze naturale, care până acum era format din numai doi membri, ambii fiind companii cu acţionariat rusesc.
Odată cu intrarea în funcţiune a conductei Arad-Szeged, MOL Trade Energy, compania de vânzări de gaze a grupului petrolier ungar MOL, şi EconGas, subsidiară a grupului OMV, specializată în tradingul de gaze naturale pe mai multe pieţe europene, au început să aducă gaze dinspre Ungaria în România, potrivit datelor din ultimele rapoarte ale Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Până în acest moment, România importa gaze doar prin conducte care tranzitează Ucraina şi erau aduse exclusiv prin doi intermediari agreaţi de Gazprom care au contracte cu gigantul rus până în 2030. Cele două companii sunt nemţii de la Wintershall, care acţionează local prin intermediul WIEE, joint-venture în care Gazprom controlează 50% din acţiuni, şi Imex Oil, compania deţinută de mogulul rus Vitali Maşitschi care controlează şi combinatul de aluminiu Alro Slatina.
În rapoartele ANRE nu sunt prezentate date concrete legate de cantităţile importate, dar din graficele instituţiei reiese faptul că acestea nu sunt mai mari de câteva zeci de milioane de metri cubi. În contextul în care România a consumat anul trecut 13,2 miliarde de metri cubi, dintre care circa 2 mld. mc au venit numai din importuri din Rusia, cele câteva zeci de milioane de metri cubi care vin prin Arad-Szeged nu ridică decamdată probleme majore pentru ruşi.
Cu toate acestea, apariţia unor importatori de gaze noi este un semnal bun mai ales ţinând cont de faptul că preţul gazelor care vin pe conducta Arad-Szeged este mai mic comparativ cu cel plătit de România pentru gazul rusesc.
"Tot ceea ce vă pot s