71% din elevi ar renunţa mai degrabă la plimbările cu bicicleta, cu rolele sau cu placa, decât la calculator, arată un studiu realizat de ECDL România în 33 de licee din Bucureşti. Tinerii preferă internetul când vine vorba de petrecerea timpului liber, iar întâlnirile cu prietenii se mută în lumea virtuală.
Mihai Ştefănescu este în clasa a XII-a la Liceul „Mihai Viteazu" din Bucureşti şi recunoaşte că este un împătimit al navigatului pe internet. Sâmbăta, ziua în care are cel mai mult timp liber, el stă la calculator chiar şi zece ore.
„În timpul săptămânii stau cam trei-patru ore pe internet, pe Facebook, Messenger sau pe forumuri", spune Mihai. Elevul ar renunţa mai degrabă la o partidă de fotbal cu băieţii, în favoarea timpului petrecut pe internet. Şi telefonul mobil ocupă un loc important în viaţa lui Mihai. El spune că ar putea să renunţe la amândouă doar dacă ar fi nevoit.
În acelaşi timp, Mihai recunoaşte că petrece mai mult timp discutând cu prietenii pe internet, decât faţă în faţă, iar orele pe care le stă pe internet le depăşesc pe cele petrecute în aer liber.
Colega lui, Andreea Nistor, se arată mai cumpătată când vine vorba de lumea virtuală. Ea spune că nu stă mai mult de două ore la calculator. Andreea spune că foloseşte internetul pentru a căuta informaţii noi, pentru a face proiectele de la şcoală sau pentru a juca şah.
„Nu sunt atât de prinsă cu calculatorul. Totuşi, dacă nu aş avea internet, aş sta cu gândul că nu pot să mai fac anumite lucruri", spune Andreea care ar renunţa mai uşor la internet decât la telefonul mobil. „Am elevi care stau chiar şi 12 ore pe internet. Copiii ar trebui să folosescă internetul, dar în scopuri practice, şi nu numai să dea copy-paste", spune o profesoară de la Liceul „Dante Aligheri" din Bucureşti.
Dependenţi de reţele de socializare
Reţelele social