„Alegătorii din Republica Moldova au votat ieri în număr mare la alegerile legislative anticipate” (Evenimentul Zilei). „Chișinăul, între Est şi Vest” (România Liberă). „Rămas tot cel mai mare partid al ţării, dar cu un procent redus, PCRM va pierde ultimele resurse de a face jocurile pe faţă” (Gândul). „Scrutinul ar putea fi urmat de o vărsare de sânge" (Gândul, citând ziarul rus Izvestia).
„Scrutinul din Moldova testează soliditatea Alianței pro-europene. Alegătorii din Republica Moldova au votat ieri în număr mare la alegerile legislative anticipate”, scrie Evenimentul Zilei. Preşedintele interimar, liberalul Mihai Ghimpu, declara: "Ne trebuie mult timp pentru a readuce lumea la valorile liberale", a spus el, potrivit Agerpres. Opoziţia comuniştilor lui Voronin nu a fost şi nu rămâne singura problemă a partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană. Tensiunile interne dintre partide au fost vizibile în acuzaţiile aruncate de la unul la celălalt de liderii grupărilor şi ar putea ameninţa chiar coeziunea Alianţei. Reformarea Alianţei pentru Integrare Europeană şi desemnarea candidatului ei pentru preşedinţie, sunt momente în care aceste tensiuni ar putea să explodeze.
„Chișinăul, între Est şi Vest”, titrează România Liberă. Fără a putea ignora stimulentele financiare ale Uniunii Europene şi neputând întoarce spatele Rusiei, Moldova învaţă „mersul pe sârma” axei Moscova – Bruxelles. Pentru a putea forma o majoritate în Parlamentul de la Chişinău, partidele vor trebui să se coalizeze. Coaliţia cea mai evidentă este cea dintre PDLM, partidul actualului premier moldovean şi PL, partidul preşedintelui republicii, Mihai Ghimpu, şi PDM, care, împreună formează Alianţa pentru Integrare Europeană. Însă, deşi socotelile par simple, ele nu sunt nici pe departe de a fi aşa, experţii atrăgând atenţia că abia acum se va da lupta pentru ocuparea postului de preşe