În stare de şoc, jenate de scurgerile de informaţii făcute publice de site-ul WikiLeaks.org şi de publicaţii cu greutate din mai multe ţări ale lumii, diplomaţiile mondiale încearcă acum să organizeze riposta. La Bucureşti, Ambasada Statelor Unite a răspuns solicitării formulate de agenţia Mediafax şi a adus precizări în legătură cu tipul de informaţii pe care diplomaţii americani le trimit centralei de la Washington şi cu stilul folosit de aceştia în redactare.
"Guvernul SUA redactează şi trimite telegrame, acestea fiind o formă eficientă de comunicare globală. Prin natura lor, informările trimise Washingtonului din alte ţări sunt concepute într-un stil direct şi conţin adesea informaţie în formă brută. Telegramele conţin informaţii preliminare şi sunt adesea incomplete. Nu reprezintă o reflectare a politicilor şi nu au întotdeauna un rol în conturarea deciziilor finale în materie de politici", explică ambasada.
Pe de altă parte, misiunea diplomatică americană de la Bucureşti menţionează că "Departamentul de Stat nu comentează cu privire la materialele, inclusiv documentele secrete, care este posibil să fi fost făcute publice".
Totodată, ţine să sublinieze că Statele Unite condamnă ferm publicarea neautorizată a unor astfel de informaţii confidenţiale, care ţin de securitatea naţională. "Condamnăm în termenii cei mai duri publicarea neautorizată a unor documente secrete şi a unor informaţii confidenţiale ce ţin de securitatea naţională. Publicând documente secrete care au fost furate, Wikileaks a pus în pericol vieţile şi munca persoanelor care luptă pentru drepturile omului, nu doar cauza în sine. Preşedintele Obama susţine existenţa în SUA şi în întreaga lume a unor guverne responsabile, transparente, ce răspund pentru faptele lor, dar acţiunile nesăbuite şi periculoase ale Wikileaks contravin acestui obiectiv", se mai arată în r