AFACERI CU ZUMZET. În urmă cu 11 ani, buzoianca Simona Necula a hotărât că este vremea să renunţe la cele 120 de hectare de teren pe care le cultiva cu cereale pentru o afacere mult mai plăcută: apicultura. Sursa: CODRIN PRISECARUSursa: CODRIN PRISECARU
1 /.
EVZ prezintă astăzi un alt reportaj din proiectul "Idei pentru România 255". Participă la concursul organizat de EVZ şi MCSI pentru a câştiga un laptop şi pentru a afla mai multe despre importanţa investiţiilor IT&C în comunităţile mai puţin dezvoltate din România.
Amara este un sat de 1.700 de locuitori din comuna Balta Albă, judeţul Buzău. Se ajunge aici pe un drum asfaltat, care pleacă din Râmnicu-Sărat. Înainte de a intra în sat, sar în ochi sutele de hectare cultivate cu floarea soarelui sau rapiţă, dar şi salcâmii care mărginesc şoseaua. Aceste plante fac ca zona să fie excelentă pentru albinărit.
„La mine, totul a pornit ca o tradiţie”, spune Simona Necula, în vârstă de 38 de ani, care a renunţat la viaţa în Râmnicu-Sărat pentru traiul de la ţară. Bunicul Simonei era, în comunism, unul dintre numeroşii apicultori din Amara. Nepoata a împrumutat pasiunea pentru albinărit şi a început timid, în 1999, cu o mână de stupi.
A lăsat 120 de hectare de pământ pentru 43 de stupi
Dar aceasta nu a fost nici pe departe prima experienţă în agricultură a Simonei. Ba chiar, până să se apuce de stupi, a suit şi la volanul unui tractor. „Aveam o grădină, ţin minte că aveam maşini întregi de salată, de mărar, vindeam de toate la piaţă. Apoi, cu soţul, m-am ocupat de o asociaţie agricolă. Aveam 50 de hectare, pământul nostru plus cel luat în arendă”, spune ea. Însă, fără irigaţii, cu un preţ de nimic la grâu şi producţii din ce în ce mai mici de la an la an, familia Necula a hotărât că e vremea pentru altceva.
Au hotărât să cultive în continuare 10 hectare de teren, pămân