Notele diplomaţiei americane mai amintesc prea puţin de rigorile diplomatiece internaţionale. Cum comentaţi, domnule preşedinte Iliescu, caracterizările făcute de corpul diplomatic al SUA unora dintre cei mai cunoscuţi şefi de stat şi de guvern ai lumii?
Ion Iliescu: Nu pot comenta acest gen de caracterizări, care nu au legătură cu limbajul diplomatic. Ele arată, însă, o anumită lejeritate de limbaj, tipic americană. Şi o anumită aroganţă a persoanelor respective..
Poate tensiona acest gen de limbaj realţiile diplomatice între SUA şi celelalte state?
Ion Iliescu: Nu cred. Poate alimenta, însă, anumite suspiciuni. Păreri individuale s-au exprimat întotdeauna, în diverse forme. Dar relaţiile între state se croiesc pe baza unor interese fundamentale, exprimate în baza unor acorduri şi documente. Astfel de caracterizări, inadecvate, nu pot schimba, totuşi, fundamentul relaţiilor şi angajamentelor interstatale. Sigur, pe de altă parte, e adevărat că ele poluează atmosfera, într-o perioadă în care presa este foarte activă.
Poate fi atât de uşor de penetrat o reţea de informare diplomatică?
Ion Iliescu: Asta mă miră foarte tare. Faptul că astfel de observaţii, din interiorul corpului diplomatic, pot fi "interceptate" atât de uşor, mă surprinde. Sper ca serviciile diplomatice să tragă învăţămintele necesare dintr-o atare situaţie. Şi cred că se vor impune nişte măsuri.
Vi s-a întâmplat să primiţi astfel de note diplomatice, "de culoare", în perioada în care eraţi preşedinte?
Ion Iliescu: În niciun caz. De regulă, din ceea ce am cunoscut eu, notele diplomaţilor noştri au totuşi mai multă sobrietate.
În mod normal, preşedinţia primeşte astfel de informări?
Ion Iliescu: Da. Sunt note ale ambasadorilor, ale ambasadelor. În cazul meu, acestea se încadrau într-