Coaliţia pro-europeană de la Chişinău a obţinut aseară o victorie netă în faţa comuniştilor lui Vladimir Voronin. Republica Moldova are toate premisele de a porni pe drumul desprinderii de pe orbita Rusiei.
În termeni nominali, ultimele sondaje de opinie efectuate înainte de vot arătau că favoritul alegerilor era Partidul Comuniştilor, creditat cu 32,1% până la 54,3% din intenţiile de vot. Marea necunoscută a scrutinului rămânea însă raportul de forţe din viitorul Parlament şi capacitatea formaţiunilor proccidentale de a acumula cele 61 de mandate din 101 necesare alegerii şefului statului. Potrivit exit-poll-urilor afişate aseară, imediat după închiderea urnelor, apele s-au limpezit acum: Partidul Liberal Democrat (PLDM) al premierului Vlad Filat a obţinut 34,4%, puţin peste scorul prezis în sondaje. Partidul Democrat (PDM), condus de fostul comunist Marian Lupu, a obţinut 15,1%, iar Partidul Liberal (PLM) al lui Mihai Ghimpu a înregistrat un scor de 15,5%.
De cealaltă parte, formaţiunea fostului preşedinte, Vladimir Voronin, ar obţine, conform primelor rezultate, valabile pentru situaţia votului de la ora 19.00, 26%. Scorul formaţiunii lui Voronin este astfel sub aşteptările bazate pe sondajele de opinie, între 32 şi 54 procente.
Birourile de vot din Republica Moldova s-au deschis ieri dimineaţă, pentru cei 2,9 milioane de cetăţeni cu drept de vot care au fost chemaţi la al treilea scrutin organizat în ultimul an şi jumătate pentru a pune capăt blocajului politic instalat din aprilie anul trecut.
După o campanie electorală calificată de oficialii electorali drept „cea mai liniştită din ultimii zece ani", în ciuda incidentelor, cetăţenii de peste Prut au avut de ales între partidele din coaliţia proeuropeană Alianţa pentru Integrare Europeană, aflată la putere, formată din Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat, Partidul Liberal şi Ali