Colecţionar încă din copilărie şi preşedinte al Asociaţiei Aztekium, Mircea Savu deţine în jur de 4.000 de cactuşi pe care îi îngrijeşte în sera de acasă.
Cu toate că nu este un hobby ieftin şi necesită mult timp liber, Mircea nu a renunţat la pasiunea pe care a dobândit-o în copilărie şi îşi îmbogăţeşte frecvent colecţia cu noi exemplare. Bineînţeles, preferatele lui sunt speciile rare. „De mic mi-au plăcut cactuşii, iar de pe la vârsta de 14 ani am început să îmi formez prima colecţie. La început a fost mai greu, dar odată ce am reuşit să stabilesc relaţii cu diverşi colecţionari din ţară totul a venit de la sine“, povesteşte Mircea Savu.
A început să colecţioneze la 14 ani
Mircea Savu a copilărit în Satu Mare. Pe când avea 14 ani a văzut nişte plante care acum i se par banale şi s-a apucat să le strângă. Era vorba de cactuşi. Prima colecţie a format-o prin anii 70 din plante aduse special din Arad şi Oradea. În timp a ajuns unul dintre cei mai cunoscuţi colecţionari din ţară. Prima seră şi-a construit-o în anul 1975, îşi aminteşte Mircea Savu, iar după anul 1989 a reuşit să stabilească relaţii cu colecţionari de renume din Ungaria sau Austria de la care a adus noi specii. „Recent, am fost plecat la un târg din Cehia, special pentru a aduce noi plante printre care şi Aztekium Riderii şi Hintonii, unele dintre cele mai căutate printre colecţionarii din ţară“, spune Mircea Savu.
Zeci de expoziţii la activ
Începând din anul 1985, Mircea Savu a participat la aproximativ 60 de expoziţii în ţară şi străinătate, multe dintre acestea fiind organizate de Asociaţia Asztekium, al cărei preşedinte este în prezent. „Datorită activităţii noastre, a colecţionarilor de cactuşi, la nivel de ţară s-a format Asociaţia Aztekium, care îşi are sediul în municipiul Satu Mare. Aceasta întruneşte un număr total de 66 de membri dintre care şa