Congresul UDMR din luna februarie va alege noua conducere a Uniunii. Competitorii caută sprijin nu doar intern, ci şi extern, la Budapesta.
În UDMR a început lupta pentru posturile de conducere. Consilierul prezidenţial Peter Eckstein-Kovacs şi-a anunţat oficial candidatura pentru preluarea şefiei Uniunii, iar ministrul Mediului, Laszlo Borbely, susţine că va lua o decizie finală în privinţa participării sau nu la competiţie după Congresul Reprezentanţilor Unionali, un soi de parlament intern al UDMR. Din luptă nu va lipsi actualul preşedinte al UDMR, vicepremierul Marko Bela.
În aceste condiţii, Peter Eckstein-Kovacs este primul politician maghiar care şi-a anunţat oficial candidatura la postul scos la concurs de Marko Bela. Actualul consilier prezidenţial le-a cerut sprijinul colegilor săi din UDMR Cluj, aşteptându‑se totodată să fie susţinut şi de reprezentanţii platformei politice din UDMR, Cercul Liberal. La Congres vor participa atât delegaţi care vor reprezenta organizaţiile teritoriale ale Uniunii, cât şi reprezentanţi ai platformelor politice. În acest moment, cea mai importantă platformă este cea de orientare creştin-democrată, din care face parte şi senatorul Gyorgy Frunda, un vechi aliat al preşedintelui în funcţie, Marko Bela.
Totuşi, Peter Eckstein-Kovacs beneficiază de relaţii strânse cu Cercul Liberal, un grup mic, dar activ în interiorul UDMR, dar şi cu politicienii liberali din Parlamentul European şi cu reprezentanţii FIDESZ, partidul principal de guvernământ din Ungaria. Deşi este membru al Partidului Popular European, FIDESZ are ca ideologie liberalismul de dreapta. Peter Eckstein-Kovacs a fost, în trecut, senator, ministru delegat pentru Minorităţile Naţionale, în timpul guvernării conduse de PNŢCD, dar şi deputat şi consilier local în Cluj-Napoca.
La rândul său, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, ar putea beneficia de