Documentele scandaloase făcute publice de site-ul WikiLeaks pot crea tensiuni între Statele Uunite şi câteva ţări importante, ai căror lideri au fost descrişi în termeni ireverenţioşi de către diverşi diplomaţi americani. De asemenea, pot apărea diferende separate între statele amintite în mesajele diplomatice cu pricina.
Printre miile de documente popularizate de WikiLeaks se află portrete deloc favorabile liderilor politici din Franţa, Germania, Italia sau Rusia.
"Putin şi Medvedev, ca Batman şi Robin"
Astfel, preşedintele francez Nicolas Sarkozy este descris drept "suspicios şi autoritar" de către unii oficiali americani. Aceşti subliniază tonul dur pe care îl adoptă preşedintele francez în diferite situaţii.
Premierul Italian Silvio Berlusconi a primit calificative şi mai deranjante. Un oficial american de rang înalt l-a numit "iresponsabil, vanitos şi ineficient în calitatea sa de lider european". Mai mult, o altă telegramă îl creionează ca un personaj decrepit şi promiscuu: "este slab din punct de vedere fizic şi politic, face petreceri pănă dimineaţa, ceea ce îl împiedică să se recupereze".
Liderii ruşi Dmitri Medvedev şi Vladimir Putin au căpătat şi ei o atenţie deosebită din partea diplomaţilor SUA. Ambasada americană de la Moscova îl descrie pe Putin drept "masculul dominant" sau "Batman", în timp ce Medvedev este considerat "şters şi ezitant", respectiv "un fel de Robin, ajutorul lui Batman".
Gaddafi şi infirmiera sexy
Nici cancelarul german Angela Merkel nu lipseşte din corespondenţele diplomaţilor americani. "Îi este teamă de riscuri şi rareori dă dovadă de imaginaţie", se arată într-un alt mesaj. De asemenea, ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, este calificat drept o "personalitate exuberantă, dar cu puţine competenţe în diplomaţie".
Deşi nu era o noutate faptul că preşedintele afgan Hamid Karzai