Doar o treime dintr-un total de 5.000 de bucureşteni aflaţi în căutarea unei case sunt hotărâţi să ia decizia de cumpărare imediat. Odată ce preţurile au intrat pe o pantă descendentă cererea potenţială a crescut cu 30%, spune consultanţii Coldwell Banker.
Cealaltă parte a cerererii este formată din „potenţialii cumpărători de mâine” care nu simt o presiune imediată înspre a se muta, nu şi-au conturat clar dorinţele în ceea ce priveşte zona sau tipul proprietăţii dorite şi caracteristicile acesteia şi nici nu cunosc cu exactitate bugetul de care dispun.
“Scăderea preţurilor faţă de vârful din 2008 a dus, în ultimele trei luni, la o majorare de 30% a cererii. Creşterea s-a manifestat în special în ceea ce priveşte cererea latentă care, în timp, se transformă în cerere imediată. Pentru aceştia din urmă, procesul de achiziţie durează în medie între şase săptămâni şi două luni”, a declarat Alexandru Pricop, managing partner al sucursalei Coldwell Banker Banu Manta.
Preţuri constante
În ceea ce priveşte piaţa rezidenţială în luna noiembrie, consultanţii Coldwell Banker afirmă că preţurile au rămas la un nivel similar cu cel din luna octombrie, oferta păstrându-se de asemenea în aceeaşi parametri comparativ cu luna precedentă.
În zonele unde s-au înregistrat fluctuaţii, modificările de preţuri din ultima lună nu au fost similare pentru toate tipurile de proprităţi. Spre exemplu, în zona Mihai Bravu – Bucur Obor s-a cerut în această lună un preţ de 37.000 – 42.000 de euro pentru o garsonieră, comparativ cu 35.000 – 40.000 în luna octombrie, în timp ce preţurile solicitate pentru apartamentele cu două camere din aceeaşi zonă au scăzut de la 55.000 – 63.000 de euro în luna octombrie la 53.000 – 60.000 de euro în această lună.