Peştera Tăuşoare, închisă până acum accesului public va putea fi vizitată, însă în condiţii stricte. Permisiunea de vizitare şi condiţiile sunt trecute în noul regulament al Peşterii Tăuşoare aprobat în urmă cu două zile prin ordin al ministrului Mediului
Peştera Tăuşoare, inaccesibilă timp de 20 ani turiştilor poate fi în sfârşit vizitată. Ridicarea interdicţiei s-a făcut zilele trecute, odată cu aprobarea regulamentului sitului Peştera Tăuşoara, prin ordin al ministrului mediului,László Borbely. Condiţiile în care este permis accesul în cea mai adâncă peşteră din România rămân însă sever reglementate. Astfel pe lângă cercetători, în peşteră au acces şi eco-turiştii, însă cu toţii au nevoie de aprobarea Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud, instituţia care are în custodie din acest an peştera.
Sunt acceptaţi doar turiştii harnici
Dacăaccesul cercetătorilor este limitat la două ture de câte 24 de ore pe lună, eco-turiştii sunt acceptaţi în grupuri de maxim 10 persoane şi au acces la un traseu strict reglementat de un kilometru lungime:
„Traseul de vizită are în jur de un kilometru , iar eco-turiştii nu se pot abate de la acesta. Echipele de eco-turişti sunt obligatoriu însoţite de un ghid pe tot acest parcurs", explică Crin-Trandafil Theodorescu, custodele Peşterii Tăuşoare.
În plus, dacă tot intră în peştera, inaccesibilă atâta vreme, vizitatorii sunt puşi şi la treabă: „Trebuie să elimine urmele deşeurilor vegetale rezultate din putrezirea scărilor de lemn folosite în trecut, a şlamului mineralizat şi a urmelor de vandalism de mediu", prevede noul regulament vizat de Ministerul Mediului. „Este mult de lucru pentru eco-turişti, de exemplu scările de lemn, sunt vechi din anii 50 de la descoperirea peşterii. Acestea sunt deteriorate şi trebuie înlocuite cu altele de aluminiu. Parţial am reuşit să le înlocuim noi cu echipe de volu