EPISODUL 10. Un bărbat din Bistriţa-Năsăud a fost când lăsat fără capacitate de exerciţiu, când înzestrat cu ea de către justiţia pe care mătuşa lui o numeşte "moară a corupţiei". Sursa: OCTAVIAN COCOLOŞ
Un bolnav psihic s-a însănătoşit - în acte - după patru ani, deşi boala cu care a fost diagnosticat de experţii medicali ("tulburare mixtă de personalitate, oligofrenie de gradul II") este ireversibilă şi nerevizuibilă.
În 2003, Institutul de Medicină Legală din Cluj recomanda punerea lui sub interdicţie, pentru ca, în 2007, acelaşi institut să recomande contrariul.
Bolnavul şi-a vândut casa
Instanţele de judecată şi-au însuşit observaţiile medicilor şi, după ce l-au pus sub interdicţie, în 2003, l-au scos de sub in terdicţie în 2009. Deşi, între timp, a fost promovat, "la oameni sănătoşi", la 59 de ani, Radu Nicoară continuă să primească pensie de handicapat de la statul român pentru oligofrenie de gradul II.
Cât timp bărbatul era însă retrogradat "la nebuni", nişte vecini din comuna Budacu de Jos, judeţul Bistriţa-Năsăud, au cum părat de la el un teren şi-o casă aflate în centrul satului. Mătuşa bărbatului, Ana Lovinescu (72 ani) - care îndeplinea rolul de tutore -, a cerut, în instanţă, anularea contractului de vânzare-cumpărare şi a avut câştig de cauză.
Nemulţumiţi de deznodământ, cumpărătorii au deschis acţiune pentru scoaterea lui Radu Nicoară de sub interdicţie şi, în 2009, au obţinut ce-şi doreau. Liber să dispună cum vrea de bunuri, Nicoară a vândut din nou terenul şi casa. Deşi între o tranzacţie şi cealaltă trecuseră patru ani, bărbatul a vrut acelaşi preţ: 12.000 lei.
Declaraţia de răzgândire
Nici n-a apucat să vândă bine, în aprilie 2009, că în luna iulie a aceluiaşi an a început să regrete. În faţa unui reprezentant al ONG-ului "Liga Dreptăţii", a dat o declaraţie în care a poves