Site-ul Wikileaks a început duminică să publice o serie de documente strict secrete ale Departamentului de Stat din SUA, unele dintre ele provenind din sistemul de comunicaţii folosit de Departamentul american al Apărării şi cel de Stat, informează Mediafax, care citează săptămânalul german Der Spiegel.
Potrivit săptămânalului german, o parte a documentelor provine din sistemul SIPRNet (Secret Internet Protocol Router Network), la care au acces aproximativ 2,5 milioane de funcţionari americani, pe calculatoare ale căror proceduri de acces sunt modificate la fiecare circa 150 de zile.
Documentele strict secrete ("top secret") sunt accesibile unui număr de 850.000 de americani şi nu trec prin reţeaua SIPRNet.
Site-ul WikiLeaks a publicat 251.287 de documente trimise de diplomaţi americani la Washington şi 8.000 de directive ale administraţiei americane către ambasade.
Doar 6 la sută din documentele publicate, adică 15.652 de scrisori, sunt clasate ca "secrete", dintre care 4.330 "nu trebuie comunicate străinilor". Aproximativ 40 la sută sunt "confidenţiale" şi majoritatea nu conţin nicio menţiune restrictivă, informează Mediafax.
Majoritatea documentelor au fost trimise între 2004 şi sfârşitul lunii februarie 2010. Un singur document datează din 1996.
Referitor la scrisorile diplomatice, publicaţia germană scrie că "autorii nu ezită să raporteze cea mai neînsemnată bârfă sau zvon", în ideea că acestea nu vor fi date publicităţii decât după 25 de ani.
Potrivit cotidianului britanic The Guardian cele 251.287 de documente trimise de diplomaţi americani la Washington şi din cele 8.000 de directive ale administraţiei americane către ambasade reprezintă 1,6 gigabiţi de informaţie, care va schimba modalitatea în care Statele Unite vor fi percepute de acum înainte în politica internaţională.
Armata