Şedinţa de luni a Coaliţiei s-a concentrat pe deficitele cronice ale unora dintre bugete, cel mai mare accent fiind pus pe domeniul Sănătăţii. Şi în 2011, potrivit proiectului de buget de pe site-ul Ministerului de Finanţe, cea mai drastică scădere ar urma să fie operată la Ministerul Sănătăţii, unde Guvernul Boc taie banii alocaţi de la buget cu aproape 40% faţă de execuţia preliminată din acest an, de la 7,14 miliarde lei la 4,4 miliarde lei.
În acest context, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, le-a prezentat liderilor Coaliţiei un raport cu situaţia deficitului de la bugetul asigurărilor de sănătate şi le-a cerut identificarea unor soluţii de comun acord pe termen mediu şi lung.
"S-a discutat pe deficitul de la bugetul asigurărilor de sănătate. Deficitul a scăzut, cel mai mare fiind în 2009, a scăzut continuu, va scădea şi la anul, dar este un deficit periculos şi este şi cel mai mare dintre cele pe care le avem astăzi. Şi-atunci principala discuţie s-a concentrat pe deficitul acesta cu ramificaţii pentru că sunt două abordări posibile: ori măreşti banii care intră- deci, faci transfer către fond, ori găseşti o soluţie să rezolvi deficitul", a declarat, pentru gândul, liderul minorităţilor naţionale din Parlament Varujan Pambuccian.
Joi, o nouă discuţie în Coaliţie. Ce variante de lucru au propus minorităţile
Deputatul ne-a prezentat ce soluţii a propus grupul pe care îl reprezintă. "Domnul Ganţ a reamintit, şi mi se pare corectă soluţia dânsului, soluţia pe care a adoptat-o Germania: un Fond de solidaritate aplicat băncilor şi care să aibă ca unică destinaţie Fondul de asigurări de sănătate. Dar, asta ar putea să fie o soluţie tranzitorie şi atunci, ca să ne gândim la soluţia pe termen lung, eu am propus un mecanism pe care l-am mai propus şi care este impopular, chiar dacă este foarte sănătos: aşa cum îţi asiguri maşina, aşa să te asigu