"Scrutinul s-a desfăşurat fără nereguli grave", - au declarat observatorii CSI la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie în cadrul unei conferinţe de presă susţinute astăzi, 29 noiembrie. Aceştia au rămas satisfăcuţi de desfăşurarea scrutinului, dar afirmă că s-au simţit ignoraţi de unii supraveghetori naţionali.
"Am avut acces deplin la informaţia care a fost esenţială pentru reprezentanţii noştri. Am constatat că cetăţenilor li s-au creat condiţii optime pentru pregătirea, monitorizarea şi desfăşurarea alegerilor. Observatorii comisiei CSI au avut posibilitatea să coopereze cu reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale, concurenţii electorali şi cu alegătorii. Spre deosebire de alegerile precedente, situaţia s-a îmbunătăţit", a declarat Vladimir Garkun, şeful misiunii de observatori ai CSI.
Acesta a mai declarat că în secţiile de votare monitorizate de 77 de observatori ai CSI nu s-au înregistrat nereguli grave. "Alegerile au început la timp, atmosfera a fost una calmă, fără tensiuni. Numărul supraveghetorilor naţionali şi internaţionali a fost destul de mare. Totuşi, nu putem ignora micile încălcări ce ţin de agitaţia electoral în ziua alegerilor, urnele nesigilate, cabinele de vot într-un număr prea mic şi incomoditatea pe care au creat-o buletinele de vot, din cauza dimensiuni mari ", a mai adăugat Garkun.
Deasemenea, observatorii CSI, vorbitori de limba rusă, au semnalat faptul că unii observatori din Republica Moldova au refuzat să discute cu ei. "Am fost ignoraţi de unii observatori din Republica Moldova, care ne-au întors spatele. Acelaşi comportament au avut-o şi reprezentanţii serviciilor sociologice care au realizat exit-poll-urile", a conchis Garkun.
Dintre cei peste 600 de observatori internaţionali la alegerile anticipate de din 28 noiembrie, 77 de reprezentanţi au fost din partea statelor- membre ale Comunităţii Sta