Irlanda va autofinanţa parţial planul european de salvare a băncilor, dar ea este ajutată de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, o decizie luată duminică seara, la Bruxelles. Transmite corespondentul RFI, Mihaela Gherghişan.
Irlanda va autofinanţa parţial planul european de salvare a băncilor, dar ea este ajutată de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, o decizie luată duminică seara, la Bruxelles.
Transmite corespondentul RFI, Mihaela Gherghişan (audio).
Reuniune de criză a miniştrilor europeni de Finanţe, la Bruxelles - iată un scenariu devenit aproape normal de la începutul crizei financiare, scenariu destinat trimiterii unui mesaj de încredere pieţelor financiare.
85 de miliarde de euro sunt necesare sectorului bancar irlandez, pentru a se stabiliza. Banii vor veni în parte din fondurile de pensii irlandeze, care cotizează aici cu 17,5 miliarde.
Restul de 67 de miliarde va fi furnizat în mod egal de FMI, de mecanismul UE de ieşire din criză şi de trei ţări din afara zonei euro, care pot acorda împrumuturi bilaterale unei economii din interiorul zonei, anume Marea Britanie, Danemarca şi Suedia.
Împrumuturile pe care aceste ţări şi organizaţii le iau de pe piaţă pentru Irlanda vor avea o dobândă de 5%, comparabilă cu cea aplicată în cazul Greciei, în primăvară.
Aceasta este prima dată când mecanismul european de ieşire din criză este activat, el este temporar şi a fost adoptat în luna mai, anul acesta, pentru a ocoli o problemă a zonei euro aflate în criză, aceea că Pactul de Stabilitate interzice împrumuturile în cadrul zonei.
Acest mecanism va intra însă în decembrie în Tratatul comunitar şi va deveni permanent, la jumătatea anului 2013.
Duminică seară, o altă decizie a fost luată, anume ca acest mecanism să includă şi fonduri private, implicare decisă de la caz la caz, în funcţie de gr