Chiliile şi grajdul Schitului Pocrov de lângă Mănăstirea Neamţ au fost mistuite de flăcări, dimineaţă, în jurul orei 4.40, iar biserica şi turnul clopotniţă, monumente de patrimoniu construite din lemn, au scăpat ca prin minune.
Făcările erau deja de 20 de metri înălţime când pompierii au ajuns, pe jos, la schit, fiind înteţite de vântul foarte puternic. Intervenţia a fost limitată doar la mijloace rudimentare, din cauza absenţei căilor de acces rutier. „Relieful nu a permis accesul autospecialelor, iar pompierii militari au utilizat mijloace de primă intervenţie, precum şi o cisternă de cinci tone, cărată de un tractor articulat forestier (TAF), care era realimentată de la o distanţă de aproximativ doi kilometri“, a precizat căpitanul Iulian Jugan, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.
Citeşte şi:
Neamţ: A ars în întregime Schitul Icoana Veche de lângă Mănăstirea Neamţ
Cele două construcţii distruse, ansamblu de chilii şi adapostul pentru animale, totalizează o suprafaţă de aproximativ 600 metri pătraţi şi nu făceau parte din patrimoniul cultural. Biserica şi turnul clopotniţă, construite în anul 1714, au scăpat neatinse, precum şi prăznicarul, o construcţie mai recentă, tot din lemn.
Flăcările au cuprins şi arborii din jurul schitului, riscând să se extindă la pădure. „Pentru împiedicarea extinderii incendiului la fondul forestier a fost necesară tăierea celor şase copaci afectaţi de incendiu“, a mai precizat căpitanul Jugan.
Conform pompierilor, incendiul a izbucnit de la coşul de fum din bucătărie, care nu era izolat termic faţă de plafonul din lemn.
Pocrov este al doilea schit afectat de incendiu luna aceasta, dup ce Schitul Icoana Veche, situat tot în apropiere de Mănăstirea Neamţ, a ars în întregime, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 6 spre 7 noiembrie.