Şeful Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu, face vinovate unităţile sanitare pentru pericolul reprezentat de deşeurile şi de organele umane aruncate la întâmplare. Sursa: AGERPRES
Vidul legislativ, cel financiar, dar şi lipsa unor laboratoare autorizate pun autorităţile române în imposibilitatea de a rezolva problemele reprezentate de deşeurile periculoase abandonate la întâmplare - în această categorie intrând chiar organe umane şi părţi din corpul uman. Aşa avertizează comisarul-şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Silvian Ionescu.
Într-un interviu acordat EVZ, acesta face o radiografie a gradului de poluare cu substanţe periculoase şi vine cu soluţii pentru combaterea fenomenului, care nu pot fi puse însă în practică prea curând.
În plus, analizele făcute în cele 800 de situri (zonă geografică - n.r.) contaminate "s-au evaporat" din arhivele instituţiilor statului. "S-au distrus, nu ştim. Ştim doar că nu mai sunt nicăieri. Nici la minister (Ministerul Mediului - n.r.), nici la Agenţia de Mediu", acuză Ionescu.
"Am cerut să se ia măsuri. Aşa nu se mai poate!"
EVZ: Cine ar trebui să controleze firmele care transportă deşeuri periculoase?
Silvian Ionescu: Există lacune în legislaţie. În primul rând, nu se impune o distanţă faţă de cartierele de locuinţe şi nu se ţine cont de obligativitatea depozitării temporare a acestor deşeuri. De fapt, în lege nu se specifică limita maximă pentru depozitarea temporară, aşa că fi e care ţine cât vrea deşeurile într-un loc.
În plus, problema este că în România nu există incineratoare autorizate pentru arderea acestor deşeuri. Incineratoarele cele mai apropiate sunt în Germania, iar costul de eliminare a unei tone de astfel de deşeuri este 500 de euro. Vă daţi seama ce afaceri se fac în Mediu şi de ce se lasă la marginea drumului a ceste deşeuri? Cel care le-a lăsat