Batalia privind bugetul UE pentru perioada 2014-2020 se pare ca a inceput deja. FT publica un dosar cu utilizarea fondurilor europene. Publicatia britanica arata ca probleme sunt si in tari ca Germania si Marea Britanie, iar natura fondurilor a fost deturnata prin faptul ca beneficiari sunt mari corporatii. Citeste mai mult pe blogul Menaru.
Stim ca exista o intreaga dezbatere la nivel european privind reducerea fondurilor de coeziune, menite a ajuta statele mai putin dezvoltate si bogate ale Europei sa ajunga la un nivel de dezvoltare apropiat de cel al statelor mai bogate. Exista o medie europeana la care trebuie sa ajunga regiunile europene.
Romania este profund interesata ca banii alocati politicii de coeziune sa nu fie redusi - asa cum se incearca de catre unele state mai bogate, care au impresia ca banii sunt sifonati si ca, de fapt, scopul acestei politici nu e atins. La noi, toate regiunile de dezvoltare sunt sub media europeana, de aceea intreaga Romanie beneficiaza de fonduri europene.
Ei bine, FT arata in dosarul sau ca, intr-adevar, sunt bani europeni care nu merg spre destinatiile pentru care au fost alocati, la fel cum s-a demonstrat in timp ca plati directe in agricultura erau destinate unor terenuri de golf din Marea Britanie sau ca mari beneficiari erau corporatii din industria alimentara si mai putin fermierii.
Iata ce a descoperit FT in cercetarea/investigarea domeniului fondurilor europene:
* Programul privind fondurile structurale europene a devenit o birocratie opaca ce face foarte dificila urmarirea banilor de catre contribuabilii europeni.
* Un sistem descentralizat si cu un control slab asupra lui pedepseste foarte rar fraudele si cazurile de folosire gresita a banilor, care se plimba intre statele membre si Bruxelles ani de zile. rezultatul, in parte, este ca milioane de eu