Sătenii din Hănţeşti se pregătesc să le atace în instanţă. Oamenii sunt hotărâţi să nu renunţe la pământul lor şi spun că ajung şi la CEDO.
Comisia formată din reprezentanţi ai Botoşaniului şi Sucevei pentru a verifica actele botoşănenilor spune că titlurile celor 10 proprietari din Botoşani sunt legale, acestea respectând Legea 1 din 2000.
“Am discutat în urmă cu câteva minute împreună cu prefectul şi cinci săteni. Ambele titluri sunt legale. Nu le rămâne oamenilor decât să meargă în instanţă să ceară anularea titlurilor primilor proprietari din Botoşani”, ne-a spus Filaret Galan, primarul comunei Hănţeşti, azi dimineaţă.
După ce au ieşit de la întâlnirea cu prefectul Sucevei oamenii au poposit la un restaurant din apropierea Prefecturii pentru a se sfătui ce vor face în continuare.
“Eu am 3 hectare cumpărate şi 25 de ari moşteniţi din străbuni acolo. Am copii, nepoţi, lor ce le dau? Eu am arat pământul şi o să îl lucrez în continuare. Nu renunţ nici cu preţul vieţii”, ne-a spus amărât Gheorghe Apăvăloaie, în vârstă de 65 de ani.
În aceeaşi situaţie este şi Dumitru Cântiuc care are 8 hectare de teren la Vârful Câmpului moşteniţi din străbuni. “Mergem şi la avocatul poporului să vedem ce ne spune. Dacă botoşănenii au dreptate de ce nu au venit şi ei la întâlnire să îşi apere pământul ca şi noi”, ne-a spus Constantin Jitaru, un alt localnic. Oamenii sunt hotărâţi să ajungă şi la CEDO dacă instanţele româneşti nu le vor da dreptate.
În prezent, 376 de cetăţeni din judeţul Suceava deţin 236,31 hectare pe raza teritorială a comunei Vârfu Câmpului, judeţul Botoşani. Din această suprafaţă, 186 hectare teren sunt în litigiu, fiind revendicate de 286 cetăţeni din comuna Hănţeşti. În acelaşi timp, 10 botoşăneni au fost puşi în posesia aceluiaşi teren revendicat deja de suceveni.
Citiţi şi: Suceava: Sătenii di