Comisia Europeană a revizuit în creştere prognoza privind avansul economic al ţărilor comunitare din 2010, la 1,8%. Măsurile de austeritate impuse de guvernele statelor din UE în vederea reducerii deficitelor bugetare uriaşe vor determina o creștere economică „graduală și inegală“.
Executivul Uniunii Europene a anunţat luni că se aşteaptă ca pieţele mondiale să fie „slabe", iar revenirea acestora din recesiune să varieze de la stat la stat.
Comisia Europeană (CE), braţul executiv al Uniunii Europene, a adăugat că Produsul Intern Brut (PIB) cumulat al celor 27 de ţări comunitare va creşte, în acest an, cu 1,8%, depăşind prognozele înaintate în luna mai, care anunţau un avans de numai 1%. Pentru următorii doi ani, CE estimează, în Raportul privind prognoza economică, creşteri economice de 1,7%, respectiv 2%.
RECORDURI ISTORICE NEGATIVE
Cu toate acestea, investitorii şi analiştii rămân reticenţi faţă de abilitatea statelor cu dificultăţi din UE de a evita intrarea în incapacitate de plată. Mai mult, acordul dintre Irlanda, Fondul Monetar Internaţional şi UE nu a reuşit să calemeze neliniştile, ci a reorientat atenţia către aşa-zisele ţări „periferice" (Spania, Portugalia, Italia).
Prima de risc (CDS) pentru obligaţiunile guvernamentale portugheze a crescut ieri cu 11,5 puncte de bază, iar cea pentru obligaţiunile spaniole a urcat cu nouă puncte de bază, potrivit datelor CMA (The Institute of Certified Management Accountant).
În plus, prima de risc pentru titlurile emise de guvernul din Italia a înregistrat o majorare de şapte puncte de bază. Toţi cei trei indicatori au atins în prezent recorduri istorice. Dermot Ahern, ministrul irlandez al Justiţiei, a declarat ieri că mai mulţi oficiali ai Băncii Centrale Europene au încercat să „forţeze" statul să ceară ajutor extern la începutul lunii trecute, iar acum încearcă să facă acela