Direcţia Silvică Cluj va scoate de mâine la vânzare aproape 7.000 de molizi şi brazi. Aceştia provin de la ocoalele silvice din judeţ, în urma tăierilor de îngrijire. Preţurile sunt cuprinse între 12 şi 37 de lei.
Faţă de anul trecut, numărul brazilor scoşi la vânzare de Direcţia Silvică Cluj a scăzut. „Anul acesta, în urmă lucrărilor silvice specifice în arboretele tinere, au rezultat 6.910 brazi şi molizi. Numărul acestora este în uşoară scădere faţă de anul trecut, când Direcţia Silvică a scos la vânzare în jur de 7.500 de brazi şi molizi", a explicat directorul coordonator adjunct al Direcţiei Silvice Cluj, Dorin Ciucă.
Potrivit reprezentantului Direcţiei Silvice, brazii de Crăciun pot fi cumpăraţi fie direct de la ocoalele silvice din judeţ, fie din pieţele clujene, de la agenţii economici.
„Preţurile pornesc de la 10 lei şi ajung, în cazul brazilor înalţi de 3 metri, până la 30 de lei. Aceste preţuri nu conţin TVA, iar agenţii economici mai pot pune un adaos", a mai spus Dorin Ciucă. Acesta a mai precizat că se aşteaptă, la fel ca anii trecuţi, ca la cei aproape 7.000 de brazi să se adauge alţi aproximativ 2.000 care vor fi confiscaţi de la vânzătorii ilegali. „Brazii care se vând la ghiveci nu sunt la mare căutare, pentru că, în general, clujenii care locuiesc la bloc nu au cum să-i îngrijească după ce trec sărbătorile", a arătat Ciucă.
Brazi autohtoni sau de import
În ultimii ani, brazii autohtoni nu mai sunt la mare căutare în rândul clujenilor. Asta, pentru că proprietarii pepinierelor particulare din judeţele de nord ale ţării au devenit o concurenţă serioasă pentru direcţiile silvice. „Am înfiinţat o pepinieră în judeţul Maramureş, în urmă cu 3 ani. Cultivăm exclusiv brazi din specia Abies Nordmanniana, cunoscuţi ca brazi Nordmann. Sunt mult mai frumoşi decât cei autohtoni, iar preţurile nu sunt mult ma