Proprietarii de locuinte din Romania au incheiat de la demararea procesului de asigurare obligatorie a locuintelor si pana marti, la ora 13.00, peste 207.000 de polite de asigurare, a declarat pentru HotNews.ro Radu Mircea Popescu, consilier in cadrul PAID, compania care emite aceste polite. "S-a ajuns la un ritm de peste 7.000 de polite incheiate zilnic", a mai precizat acesta. La inceputul lunii septembrie din acest an, Marius Bulugea, persedintele PAID estima ca pana la sfarsitul acestui an vor fi asigurate obligatoriu circa 250.000 de locuinte din cele circa 8,3 milioane de locuinte aflate in proprietate personala inregistrate la Institutul National de Statistica.
Incepand din data de 15 iulie, asigurarea locuintelor a devenit obligatorie in Romania, polita oferind acoperire pentru trei riscuri: cutremurul, alunecarile de teren si inundatiile. Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B. Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B.
De asemenea, proprietarii de locuinte care au polite de asigurare facultativa privind riscurile prevazute de legea asigurarii obligatorii a locuintelor sunt obligati sa incheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor la expirarea contractelor respective si-si pot face alte polite de asigurare facultativa numai pentru sume asigurate care le depasesc pe cele asigurate obligatoriu sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie.
"Atunci cand se reinnoieste asigurarea facultativa a locuintei se face mai intai o asigurare obligatorie de 20.000 de euro si diferenta pana la valoarea politei facultative din prezent va fi asigurata prin polita de asigurare facultativa. In caz de despagubiri, primii bani sunt primiti de la PAID, iar diferenta de la societate