Români plecaţi deja în străinătate, sociologi, psihoterapeuţi şi consilieri în carieră le oferă un set de sfaturi utile celor care s-au hotărât să-şi încerce norocul în străinătate. Sursa: CODRIN PRISECARU
Un câştig mai mare, oportunităţi profesionale, civilizaţie sau bunăstare pentru copii, oricât de atractivă ar părea "străinătatea", emigrarea nu trebuie confundată cu o călătorie. Cei care vor să plece trebuie să o facă "cu cap". Astfel, e bine să întocmească o listă cu priorităţile şi cu aşteptările pe care le au de la viitoarea patrie, să nu rupă legăturile cu ţara de origine, să nu-şi vândă casa şi să nu se certe cu familia.
Împrietenirea cu localnicii pe forumuri
Totul începe cu o documentare temeinică, ceea ce nu înseamnă doar exemplele altor români care au emigrat. Cei mai mulţi au tendinţa fie de a supraestima locul, fie de a se plânge din orice. E util ca imigranţii să citească istorie, geografie, legislaţie, să studieze străzile pe care vor merge zilnic, să intre pe forumurile ţării respective, să vorbească cu alţi imigranţi, dar şi cu localnici, să citească presa, să lege prietenii în avans.
"Înainte de a veni în Canada, ştiam că un salariu bun pentru un inginer este undeva la 10.000 dolari/lună. Credeam că limbile străine plutesc în aer şi le voi învăţa foarte repede, dar nu-mi imaginam unde o să muncesc înainte să învăţ limbile acelea. Nu aveam nici cea mai vagă idee ce înseamnă cartier bun şi cartier rău. Mi-am căutat toate informaţiile despre emigrare pe forumuri româneşti, am citit şi am pierdut nopţi întregi pe internet, însă niciodată nu am accesat site-uri canadiene guvernamentale. După trei ani încep să descopăr site-urile guvernamentale care îţi dau indi caţii extraordinare", povesteşte Andrei, un român care locuieşte în Canada de trei ani.
"Emigrare de probă" pentru două-trei săptămâni @