Cele mai pricepute gospodine din țara vecină au venit la Nădlac pentru a le învăța pe femeile de aici care este secretul celor mai gustoase rețete de turtă dulce din Ungaria.
Într-un cadru de sărbătoare și într-un local cu specific slovăcesc, tinerele învățătoare, profesoare și gospodine din Nădlac au învățat secretul celor mai gustoase rețete de turtă dulce.
Inițiatoarea proiectului, doamna profesoară Ana Hrdlicka, director adjunct la Grupul Şcolar „Jozef Gregor Tajovsky”, împreună cu Centrul de Îngrijire de Zi, Centrul de Consiliere pentru Părinţi şi Copii au derulat o nouă activitate din Proiectul „Turtă dulce de Crăciun la Nădlac”, împreună cu una dintre cele mai renumite specialiste din Ungaria în încondierea ouălor de Paşti şi producătoare de turtă dulce ornamentală pentru toate sărbătorile creştine, doamna Iuliana Lazăr din oraşul Bekescsaba.
Activitatea s-a desfăşurat ca una dintre profesor – elev şi în două schimburi pentru ca toţi doritorii să înveţe din tainele meseriei de cofetar, iar la intrarea în sală, pe mese fiecare participant avea în faţă o reţetă după care să poată lucra practic.
Doamna Iuliana lazăr, cu un calm ardelenesc, a explicat tinerelor cum se face turta dulce, care sunt cele mai bune ingrediente menite să le dea gustul şi forma dorită şi le-a mai prezentat o parte dintre secretele profesionale care fac ca turta dulce să aibă înglobată în ea dragoste, frumuseţe şi un gust delicios.
Explicaţiile au fost însoţite şi de prezentări practice unde experta în bucătărie a arătat cum se lucrează, ce materiale principale sau auxiliare se pot folosi şi cum se ornează cu glazură turta dulce. În partea a doua a prezentării, fiecare participant a fost pus să facă singur ceea ce a văzut şi a ascultat.
Activitatea s-a încheiat târziu dar pe feţele participanţilor se putea citi mulţumirea şi satisfacţia c