România are probleme cu absorbţia fondurilor europene şi din cauză că sucursalele din ţară ale băncilor nu au personal suficient de bine pregătit, care să ştie să lucreze cu documentaţia specifică.
O parte din vină aparţine şi consultanţilor de fonduri europene, care, atunci când întocmesc un proiect, nu urmăresc un model care să fie "citibil" şi în termenii băncilor comerciale. Critica îi aparţine chiar guvernatorului BNR Mugur Isărescu, care a avertizat că astfel finanţarea economiei reale este limitată. "Rigiditatea băncilor este legată de faptul că în teritoriu, dacă le iei şi le zgâlţâi bine, nu ştiu câţi dintr-o sucursală ştiu să citească un bilanţ bancar, asta e problema. Iar la Institutul Bancar Român nu vin să pună mâna pe carte, pentru că e greu sau pentru că nu au dat bine cu capul de pământ", a declarat marţi şeful Băncii Naţionale, la o conferinţă pe tema absorbţiei fondurilor europene, citat de Mediafax. Bancherii recunosc faptul că există probleme în acest sens, însă arată cu degetul doar spre băncile mici.
"Personalul bancar este în general bine pregătit. Evident, este perfectibil. Cele mai mari probleme se observă la băncile «mici» care au făcut eforturi foarte mari pentru a câştiga cotă de piaţă şi s-au mulţumit cu angajaţii rămaşi disponibili după valul de recrutări al marilor instituţii bancare", a declarat pentru gândul Bogan Baltazar, consultant financiar.
Isărescu este de părere că, până la urmă, băncile - în căutare de noi nişe de piaţă - vor fi interesate şi de cofinanţarea proiectelor europene, în condiţiile în care clienţii eligibili sunt tot mai puţini. "Nu vorbesc pe bază de speranţe, au lichiditate, n-au într-adevăr reţea, nu mai este niciun secret (...) S-au dezvoltat pe modelul de consum şi toată reţeaua teritorială e îmbibată cu vânzători de credit", a adăugat el.
În ciuda unor deficienţe în pregătire, mai ale