Am insotit de curand un grup de tineri aspiranti la atestatul de ghizi insotitori pentru o agentie de turism. Am avut astfel ocazia sa cunosc tineri minunati si foarte bine documentati, care, rand pe rand, s-au perindat la microfonul autocarului, incercand sa convinga examinatorul ca nu poseda doar bune cunostinte de limba franceza, spaniola sau germana, dar sunt si buni cunoscatori - printre altele - ai istoriei Romaniei.
A fost si cazul unei tinere, mi se pare studenta la medicina, care dincolo de o limba franceza vorbita fara cusur, a facut dovada unei reale documentari, atat cu privire la obiective turistice aflate pe traseu cat si in ceea ce priveste istoria mai mult sau mai putin indepartata a Romaniei.
La un moment dat insa, am auzit urmatoarea fraza: "cu toate ca s-a tot spus ca regimul comunist a marginalizat Biserica Ortodoxa, pot sa va spun ca in timpul lui Nicolae Ceausescu s-au salvat numeroase biserici de la demolare prin translarea lor".
Aceasta fraza a trecut probabil neobservata de catre tinerii aflati in autocar si are toate sansele ca peste un timp oarecare sa fie auzita de turisti straini care vor face tururi de Bucuresti.
Un nume prea putin cunoscut: Eugen Iordachescu
Am sa incerc aici, pe scurt, o mica reparatie morala. Singurul om caruia Biserica Ortodoxa ii datoreaza pastrarea unor biserici importante, care urmau sa fie demolate, este inginerul Eugen Iordachescu.
Adevarat pionier in domeniul translarii unor cladiri in tara noastra, acesta a reusit, intampinand inimaginabile greutati, sa transleze 10 biserici de interes major in Bucuresti si doua in afara lui.
Astfel, au fost salvate de la demolare, printre altele: Biserica Mihai Voda (mai putin manastirea cu acelasi nume), Biserica Schitul Maicilor (1726, din vremea Voievodului Nicolae Mavrocordat), Biserica Sfa