România şi Bulgaria au convenit să realizeze interconectarea sistemelor de transport al gazelor naturale pe ruta Giurgiu-Ruse, iar un acord interguvernamental în acest sens a fost semnat astăzi, la Sofia, de miniştrii economiei din cele două ţări, respectiv Ion Ariton şi Traycho Traykov. Sursa: ARHIVA EVZ
Compania de stat Bulgartransgaz din Bulgaria şi cea românească Transgaz au elaborat deja foaia de parcurs pentru realizarea proiectului, pe care au decis să îl implementeze mai repede decât s-a anunţat anterior, potrivit agenţiei bulgare de presă Novinite.
Bulgaria, care depinde aproape integral de importurile de gaze din Rusia, vede această interconectare ca o modalitate de a-şi diversifica sursele de aprovizionare. Proiectul trebuie să intre în faza de investiţii până la finele anului, ambele ţări dorind să beneficieze de fonduri europene pentru finanţarea parţială a conductei.
UE a planificat 8,9 milioane de euro pentru proiect. Alte11 milioane de euro trebuie investiţi de Bulgartransgaz. Conducta este planificată să aibă o lungime de 23,8 kilometri şi o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde metri cubi pe an.
Despre realizarea interconectorul dintre reţelele de gaze naturale ale Bulgariei şi României se discută de mai mulţi ani.
Cuplarea pieţelor de energie
Ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri, Ion Ariton, se află astăzi în Republica Bulgaria, la invitaţia omologului său Traycho Traykov, ministrul bulgar al economiei, energiei şi turismului, pentru a participa la Conferinţa "Energia în Sud-Estul Europei: Energia fără frontiere – de la abordare naţională la abordare regională".
Cei doi omologi vor semna, cu acest prilej, un Memorandum de Înţelegere privind pregătirea şi implementarea proiectului de cuplare a pieţelor de energie electrică.
Docum