De zece ani, Marius Boşca, din localitatea timişeană Şag, munceşte exclusiv pentru Ziua Naţională a României. Timişeanul conduce singura fabrică de steaguri din regiune, iar după comenzi, steagul NATO e mai căutat decât cel a ţării.
Marius Boşca şi soţia lui şi-au dedicat timpul şi economiile pentru a deschide o fabrică de steaguri. Cei doi se bazau pe patriotismul localnicilor, ba chiar pentru o vreme, afacerea lor a fost de succes. Comenzile veneau una după alta, ba chiar de multe ori au fost nevoiţi să refuze unele cereri din cauza cantităţii mari de marfă pe care erau nevoiţi să o producă.
Noroc cu NATO şi UE
„Ce poate să fie mai plăcut decât să produci pe bandă rulantă steagul ţării tale. Indiferent că trăieşti mai bine sau mai rău, până la urmă ai o şansă. Ştiu că în mediul rural este o tradiţie afişarea steagului de Ziua Naţională, astfel că am avut comenzi multe. Tradiţia asta a ajuns şi la oraş. Cum suntem singura fabrică de steaguri din regiune, toate comenzile veneau la noi. Chiar dacă aveam mult de lucru, asta nu era o problemă. Respectam fiecare comandă, doar nu era să ne batem joc de însemnul ţării”, a explicat Marius Boşca, în vârstă de 52 de ani. De când cu criza, afacerea nu a mai mers chiar atât de bine, astfel că patronul a sperat ca măcar sărbătoarea de 1 decembrie să redreseze situaţia.
Nu a fost aşa, astfel că afacerea merge tot mai prost, iar patronul e de părere că patriotismul românilor e afectat de criză. „Am avut multe comenzi pentru steaguri ale Uniunii Europene şi NATO, dar drapelul ţării noastre chiar nu mai este căutat”, a mai spus Marius Boşca.
Chiar dacă şi el resimte criza, omul a creat mai multe drapeluri cu stema ţării noastre pe care le-a oferit gratuit vecinilor, sub deviza ca măcar pe strada lui să existe patrioţi în ziua de 1 decembrie, care să afişeze steagul în dreptul casei. @N