Conferinta ONU privind schimbarile climatice a luat startul, luni, la Cancun, in Mexic. Ce se asteapta acum, mai ales dupa semi esecul de anul trecut, de la Copenhaga? Liderii lumii ar trebui sa neogocieze cu succes un tratat international care sa prevada o actiune comuna la nivel global.
Dupa dezbaterile controversate de la Copenhaga, faimosul Acord ramane singurul punct de pornire. Timpul care s-a scurs din decembrie trecut pana acum este considerat mai mult sau mai putin irosit in lupta cu incalzirea globala.
Acordul numara acum 140 de tari semnatare, fiind totusi unicul pe aceasta tema. El va fi prezentat la masa tratativelor, in cadrul conferintei, care nu reprezinta de fapt decat o a doua runda de negocieri.
Achim Steiner, Directorul Programului de Mediu al ONU a declarat ca "daca nu se va intreprinde nimic la nivel global, se va ajunge pana in 2020 la 56 de gigatone de dioxid de carbon (C02)".
Steiner si-a exprimat speranta ca momentul Cancun sa marcheze un progres in domeniu, pentru ca negocierile si acordul de la Copenhaga sa nu ramana doar pura teorie.
Dar din pacate, asa cum au existat asteptari exagerate de la conferinta de anul trecut, nici acum nu se spera prea mult.
Mark Kenber, directorul executiv al Climate Group a declarat ca, in ciuda sperantelor de la Copenhaga, s-a vazut clar ca in acel moment "nu a existat o vointa politica limpede si concertata pentru obtinerea unui tratat international de interes comun, iar acum se asteapta poate chiar si mai putin".
Sperante pentru Cancun
Tara cu cele mai puternice emisii de carbon si alte gaze cu efect de sera este China, care a promis de anul trecut sa ia actiune pe cont propriu pentru diminuarea acestora, insa sunt semnale in comunitatea internationala ca s-ar putea sa nu isi indeplineasca in totalitate promisiun